Naš jezik

English version | Versión español | 中文版 | Versione italiana | Naš jezik

Inauguralni kongres Međunarodne konfederacije rada (MKR, eng. International Confederation of Labour, ICL) održan je u Parmi u Italiji od 11. do 14. maja 2018. Zbog toga smo sretni što možemo najaviti osnivanje MKR-a kao međunarodne organizacije radničke klase.

MKR okuplja brojne anarhosindikalističke i revolucionarne sindikate iz cijelog svijeta. Rodila se iz njihove želje za tješnjom suradnjom i dodavanjem međunarodne dimenzije svom lokalnom radu, što će im omogućiti da se koordiniraju sa drugovima širom svijeta i učine svoje borbe vidljivim globalnoj javnosti.

Njezin glavni cilj je doprinos dubokoj društvenoj i privrednoj transformaciji širom svijeta.

MKR shvaća da se svaki razvoj na međunarodnom nivou mora zasnivati na zdravim lokalnim temeljima na područjima pojedinih sindikata. Cilj ove međunarodne zajednice je da bude sredstvo za koordinaciju ovakvog rada, kao i nastavak rasta i širenja organizacija članica te njihovih inicijativa. U godinama koje dolaze, glavni cilj MKR-a bit će poticanje razvoja borbi radničke klase širom svijeta.

MKR i njezine organizacije članice shvaćaju da i danas u svijetu postoji hitna potreba za revolucionarnim projektom čiji je cilj duboka društvena, privredna i politička transformacija. Suočeni s prijetnjom ekološkog kolapsa, trajnom krizom kapitalizma i porasta sektaštva, fundamentalizma i odbacivanja različitosti u mnogim društvima i kulturama širom svijeta, čini se da je potreban radikalan projekt društvene transformacije da bi prevladali ta zla. Svaki takav razvoj događaja mora biti revolucionarne prirode.

Međutim, MKR si ne umišlja da jedina zastupa takve promjene. Uzimajući u obzir prirodu civilizacijske krize s kojom se suočavamo, MKR je svjesna da ove promjene može provesti samo širi, nehijerarhijski pokret lokalnih organizacija. Namjera MKR-a je da doprinese ovom razvoju prema našim mogućnostima i iz našeg područja djelovanja, koje je povezano s privredom i radom. Veselimo se suradnji s onima koji su aktivni na drugim područjima, poput ekologa, feministkinja, radničkih kolektiva, skvotera i antifašista.

Da bi definirali tko smo i za što se zalažemo, MKR i njezine organizacije članice su se složile oko niza principa, kao što su solidarnost, klasna borba, internacionalizam, horizontalnost i federalizam, nezavisnost, direktna akcija, antifašizam i zaštita životne sredine.

Svi anarhosindikalistički i revolucionarni sindikati su dobrodošli da nam se pridruže ako su spremni prihvatiti obveze iz sporazuma našega saveza koji se zasniva na našim principima i definira minimalne standarde kojih se članice pridržavaju. Organizacije koje se žele pridružiti MKR-u, a nisu još formalno organizirane kao sindikati, mogu to ostvariti kao inicijative.

MKR ne priznaje umjetna ograničenja koja su određena granicama država. Stoga je dozvoljeno da se više organizacija iz jedne zemlje može pridružiti MKR-u jer znamo da u svakoj pojedinoj situaciji može postojati mnogo geografskih, kulturnih ili historijskih pitanja. Istovremeno, organizacije koje se iz bilo kog razloga angažiraju u više od jedne zemlje također mogu postati sekcije.

U svakom slučaju, sve organizacije članice MKR-a imaju autonomiju u odlučivanju s kojim organizacijama će surađivati, čak i na međunarodnom planu. Dakle, mogu razvijati i razvijat će suradnju s bilo kojom grupom, članicom MKR-a ili ne, koju smatraju pogodnom za postizanje ciljeva potrebnih za napredovanje u svojoj borbi.

Zato se predviđa da će MKR i njezine članice u bliskoj budućnosti razviti širok spektar kontakata i zajedničkog djelovanja. Ovi mogu uključivati sindikate koji nisu dio MKR-a ili druge organizacije koje dijele naše revolucionarne ciljeve i naše osnovne principe, ali i one koje su aktivne i na drugim poljima.

Iskreno se nadamo da će osnivanje MKR-a, koje s oduševljenjem pozdravljamo, potaknuti razvoj pokreta koji je revolucionaran i donosi promjene radnicima diljem planeta. Ovo je nesumnjivo glavni cilj naše Internacionale.

Pozivamo sve one koji dijele naše ciljeve i principe da nam se pridruže u izgradnji ovog pokreta, a nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti razviti zajedničko djelovanje i suradnju sa svima vama.

Budućnost je naša! Mi smo budućnost! Živjela Internacionala!

Komitet za vezu Međunarodne konfederacije rada.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.


Notice: Undefined index: opcion_cookie in /var/www/clients/client0/web1/web/wp-content/plugins/click-datos-lopd/public/class-cdlopd-public.php on line 416

Notice: Undefined variable: input_porcentaje in /var/www/clients/client0/web1/web/wp-content/plugins/click-datos-lopd/public/class-cdlopd-public.php on line 484